GÜVENLİ ALIŞVERİŞ

Avakado çeşitleri

Fuerte Avakado

Dünya’da yetiştiriciliği yapılan önemli bir avokado çeşididir. Meksika-Guatemala soyları melezidir. Meyvesi armut şekilli olup, meyve ağırlığı 175-400 g arasındadır. Meyve kabuğu yeşil renkli, derimsi yapıda, sert, orta kalınlıkta, kolay soyulur özelliktedir. Çekirdek orta büyüklüktedir. %15-20 oranında yağ içerir. Meyve eti oldukça lezzetlidir. Taşımaya uygunluğu iyidir. Pazarlarda tutulan bir çeşittir.
Ağacı büyük yapıda olup, yayvan gelişir. Çiçek tipi B olup, ilkbaharda çiçeklenir. Yerel iklim koşulları iyi bir meyve tutumu için uygun olmalıdır. Periyodisiteye eğilim gösterir, bir yıl az, bir yıl çok meyve alınır. Meyve verimi tutarlı değildir.
Yerel iklim koşullarının uygunluğuna göre az veya çok kendi kendine meyve verebilir. Tozlayıcı çeşit kullanıldığında verim artar. Meyve ağaç üzerinde uzun süre kalabilir. Ülkemiz koşullarında derim zamanı ekim ortası- nisan sonu olarak belirtilebilir. Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak Zutano, Hass, Rincon, Bacon, Jalna, Topa Topa çeşitleri kullanılabilir. 4-5 yılda meyve vermeye başlar. 12-15 yaşlarında en yüksek verim alınır. Dekara 800-1500kg verim alınabilir. Soğuklara orta derecede dayanıklıdı. -2,8°C’de zararlanma başlar. Kırağıdan olumsuz olarak etkilenir. Dikim aralığı 6x6m veya 7x7m olabilir.

Hass Avakado

Son yıllarda dünya’da yetiştiriciliği en fazla yapılan çeşitlerin başında gelir. Guatemala soyundandır. Meyve ağırlığı 150-350 g olup, yumurta veya armut şekillidir. Meyve kabuğu olgunlaştığında siyaha yakın koyu renkli, yüzeyi pürtüklü, kalın, oldukça kolay soyulabilir özelliktedir. Meyve iriliğine oranla tohumu küçük-orta büyüklüktedir. %18-20 yağ içerir. Meyve eti lezzetli çeşitlerden birisidir. Taşımaya uygunluğu çok iyidir. Bu çeşide pazar talebi oldukca fazladır.
Ağacı yayvan gelişir. Çiçek tipi A olup, ilkbaharda çiçeklenir. Tek ağaç olarak periyodisiteye eğilimli ise de, bahçe halinde meyve tutumu kararlıdır. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalabilir. Ülkemiz koşullarında derim zamanı; aralık-haziran olarak belirtilebilir. Meyveler bu tarihten sonra da ağaç üzerinde kalabilirlerse de meyve olgunluğunun ilerlemesi, uzun süre ağaçta meyvenin kalmasının ortaya çıkardığı olumsuzluklar, hava sıcaklıklarının giderek artması vb.nedenlerle bu uygulama sakıncalı görülmektedir.
Hass çeşidine, Bacon çeşidi tozlayıcı olarak kullanılabilir. 3-4 yaşında meyve vermeye başlar. 10-12 yaşından itibaren en yüksek verim alınmaya başlanır. Dekara 1200-2000 kg arasında verim alınabilir. Hass çeşidi soğuğa v esıcağa karşı duyarlıdır. -1,1 °C’de zararlanma görülebilir. Kırağıdan çok etkilenir. Kırmızı örümceklere, zararlı böceklere ve susuzluğa karşı çok duyarlıdır. Dikim aralığı 6x6m olabilir.

Bacon Avakado

Meksika ve Guatemala soyları melezidir. Meyve ağırlığı 175-350 g olup, yumurta şekillidir. Meyve kabuğu yeşil renkli, pürüzsüz, ince, nispeten kolay soyulur özelliktedir. Çekirdek orta iridir. %16-18 oranında yağ içerir. Taşımaya uygunluğu iyidir. Pazarlarda tutulan bir çeşittir.
Ağacı dikine gelişir. Çiçek tipi B olup, ilkbaharda çiçeklenir. Orta derecede verimli bir çeşittir. Periyodisiteye hafif eğilimlidir. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalamaz. Ülkemiz koşullarında derim zamanı; kasım-ocak olarak belirtilebilir. 3-5 yılda meyve vermeye başlar. 10-12 yaşından itibaren ekonomik verim alınmaya başlanır. Daha çok ağacın üst kısımlarında meyve tutar. Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Ağacı soğuğa en dayanıklı çeşitlerden biridir. -4,4 °C’de zararlanma başlar. Dikim aralığı 5x5m veya 6x6m olabilir.

Zutano Avakado

Meksika soyundandır. Meyve ağırlığı 170-285 g olup, armut şekillidir. Meyve kabuğu sarımsı yeşil renkli, yüzeyi düzgün, ince olup, soyulması kolay sayılabilir. Meyve iriliğine göre çekirdek büyüktür. %12-18 oranında yağ içerir. Lezzeti, taşımaya uygunluğu ve pazar değeri orta derecededir.
Ağacı dikine gelişir. Çiçek tipi B olup, erken ilkbaharda çiçeklenir. Her yıl düzenli olarak meyve verir. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalamaz. Ülkemiz koşullarında hasat mevsimi; kasım başı-aralık sonu olarak belirtilebilir. Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak kullanılır. 2- 3 yaşında meyve vermeye başlar. 8-10 yaşından itibaren en yüksek verim alınmaya başlanır. Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Ağacı soğuğa dayanıklı çeşitlerden biridir. -3,3 °C’de zararlanma başlar. Dikim aralığı 5x5m veya 6x6m olabilir.

Ettinger Avakado

Meksika soyundandır. Meyve ağırlığı 225-340 g olup, armut şekillidir. Meyve kabuğu yeşil renkte, yüzeyi pürüzsüz, orta kalınlıkta kolay soyulabilir niteliktedir. Çekirdek orta iridir. %16-18 oranında yağ içerir. Lezzeti çok iyidir. İsrail’de selekte edilmiş bir çeşittir. Taşımaya uygunluğu iyidir. Pazarlarda tutulan bir çeşittir.
Ağacı dikine gelişir. Çiçek tipi B olup, ilkbaharda çiçeklenir. Periyodisiteye hafif eğilimlidir. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalamaz. Ülkemiz koşullarında hasat mevsimi; kasım başı -ocak ortası olarak belirtilebilir. Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak kullanılır. 2- 3 yaşında meyve vermeye başlar. 10-12 yaşından itibaren en yüksek verim alınmaya başlanır. Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Bu çeşit ekolojik seçicilik göstermekte olup, yerel iklim koşulları iyi bir meyve tutumu için uygun olmalıdır. İlkbahar dönemi düşük sıcaklıklar meyve tutumunu olumsuz yönde etkiliyebilir. Ağacı soğuğa dayanıklı çeşitlerden biridir. -3,5 °C’de zararlanma başlar. Dikim aralığı 5x5m veya 6x6m olabilir.

Pinkerton Avakado

Wurtz Avakado 

7.3.2016

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.